mohorjan logo

KOROŠKI AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MOHORJAN PREVALJE

ZBOROVODJA: UROŠ JURGEC

V zboru poje 35 pevk in pevcev.

KONTAKT: Ana Berložnik, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 051 368 979

PROGRAM:

  • NA GORICI NA PLACI, istrska ljudska iz Tinjana, prir. Andrej Makor
  • PETELINČEK JE ZAPIEU, beneška ljudska iz Trinka, prir. Hilarij Lavrenčič)
  • PRIŠEL LJUBI JE POD OKNO, ljudska, prir. Karol Boštjančič
  • TA DRUMLCA JE ZVOMLANA, koroška ljudska, prir. Lojze Lebič

Koroški akademski pevski zbor Mohorjan združuje 35 mladih Korošcev, ki jih druži ljubezen do kvalitetnega petja ter želja po uveljavitvi na najvišji umetniški ravni. V svojo sredo vedno znova vabijo dijake in študente, ki radi pojejo in preživljajo prosti čas v dobri družbi.

Zbor je bil ustanovljen leta 1999 pod okriljem Kulturnega društva Mohorjan na Prevaljah ter pričel z delovanjem pod umetniškim vodstvom zborovodje Marjana Berložnika, takrat še kot Študentski mešani pevski zbor Mohorjan. Taktirko je leta 2005 prevzela dirigentka Helena Buhvald. Od leta 2018 zbor vodi Uroš Jurgec.

Letos  zbor praznuje 20 let delovanja. V vseh teh letih se je udeleževal različnih revij, prejel srebrno in dve zlati priznanji na državnem tekmovanju Naša pesem in druga zlata priznanja s tekmovanj po tujini.

 

Zborovodja Uroš Jurgec, rojen l. 1993, prihaja (kot sam rad pravi) iz srca Štajerske − Vojnika. Z glasbo se je najprej srečal preko profesorice Mirjane Božičnik, pri kateri je zaključil nižjo glasbeno šolo s flavto. Po vpisu na I. gimnazijo v Celju se je začel ukvarjati predvsem z vokalno in zborovsko glasbo, kot pevec okteta Kajuh, gimnazijskega zbora ter projektnega sestava – Zbor Antona Schwaba v Celju. V srednji šoli se je vokalno-tehnično izpolnjeval pri profesorju Davorju Mikuliću. Po odhodu v Maribor, kjer obiskuje Oddelek za glasbo PeF MB, je svoje pevsko znanje širil na Konservatoriju za glasbo in balet pri profesorici Alenki Češarek Krnjak.
Leta 2016 se je vpisal na seznam prejemnikov Listine za pomembne kulturne dosežke, ki jo podeljuje Univerza v Mariboru. Novembra 2018 je s Koroškim APZ Mohorjan na tekmovanju Praga Cantat prejel posebno priznanje žirije za izjemno dirigiranje.

© 2020 dvanajsti zborovski festival ljudske pesmi