mohorjan logo

VOKALNA SKUPINA LIPA, VELIKOVEC, AVSTRIJA

ZBOROVODJA: DOMINIK HUDL

V zboru poje 16 pevk in pevcev.

KONTAKT: Martin Kuchling (predsednik društva), Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 0043 681 81326493

PROGRAM:

  • DOBER VEČER LJUBA DEČVA, ljudska s Kneže
  • TIHO SKRITA MED GORAMI, N. Olip/Silvester Mihelič
  • JAZ 'MAM PA KONJČA BISTREGA, ljudska, prir. Silvester Mihelič
  • TAM, KJER TEČE BISTRA ZILA, Jožef Katnig/prir. Jože Leskovar
  • NMAV ČRIƏZ JIZARO, Franc Treiber/prir. Silvester Mihelič

Prosvetno društvo LIPA je bilo ustanovljeno leta 1906 kot eno izmed več slovenskih kulturnih društev na območju severno od Drave v okraju Velikovec. Med 2. svetovno vojno je bilo razpuščeno in je ponovno začelo delovati šele  leta 1974.

Vokalna skupina LIPA je bila prvotno ustanovljena v letu 1989, po nekajletnem premoru je skupina leta 2010 ponovno začela prepevati v novem pevskem sestavu. Skupina poje koroške ljudske pesmi in njihove priredbe, pesmi domačih skladateljev in prirejevalcev, poseže pa tudi po bolj zahtevni – tako posvetni kot tudi duhovni – pevski literaturi. Skupina (so)oblikuje društvene in občinske prireditve v domačem kraju, rada pa tudi gostuje. Pevke in pevci skupine prihajajo iz raznih krajev v okolici Velikovca in iz Velikovca samega.

 

Zborovodja Dominik Hudl je bil rojen v Globasnici, zdaj pa z družino živi v Rutah nad Vato vasjo blizu Velikovca. Je izobražen glasbeni pedagog, na Slovenski glasbeni šoli dežele Koroške uči klavir in je urednik slovenskega sporeda ORF v Celovcu. Glasba in petje ga spremljata vse življenje, vodil je več različnih pevskih zborov, Vokalno skupino LIPA vodi od leta 2010.

© 2020 dvanajsti zborovski festival ljudske pesmi