mohorjan logo

MOŠKI PEVSKI ZBOR ŠENTANELSKI PAVRI

ZBOROVODJA: FERDO PIKO

V zboru poje 20 pevcev.

KONTAKT: Šentanel 8, 2391 Prevalje; 051 348 038 (Ferdo Piko)

 

PROGRAM:

  • JS MAM TRI LUBICE
  • MAM DRO FLETNO NAVAJENO
  • DEKLE DAJ MI ROŽ RUDEČIH
  • PA KAKO BOM LJUBILA
  • DOBRO JUTRO LJUBCA MOJA

Moški pevski zbor Šentanelski pavri deluje v vasi Šentanel nad Prevaljami že od leta 1964. Ustanovil ga je Luka Kramolc, domačin iz Šentanela ter zbiralec ljudskih pesmi, glasbeni pedagog in profesor. Ob posebni priložnosti (snemanje steljeraje na domačiji Kajžer) je zbral pevce iz območja šentanelske fare in jih nagovoril, … »naj  kar ostanejo skupaj kot organiziran zbor«. Za ime  je predlagal »Šentanelski pavri«. Zbor je dolga leta vodil sedaj že pokojni Mitja Šipek, zadnja leta pa domačin Ferdo Piko.

Zbor poje koroške ljudske pesmi v njihovi prvotni obliki, po posluhu, brez notnega zapisa. Posebnost petja zbora Šentanelski pavri je petglasno petje »na tretko« oziroma na tretjo. Pri tem gre za poseben peti glas, ki je nad prvim tenorjem. To  je svojevrstna posebnost, ki se je na slovenskem ohranila v podobni obliki samo še na primorskem. Ob 30. obletnici delovanja  je  zbor dobil državno priznanje Častni znak svobode Republike Slovenije, jim ga je podelil takratni predsednik Republike Slovenije gospod Milan Kučan. Zbor je posnel tri zgoščenke; prvo leta 1995 z naslovom »Šentanelski pavri« in drugo leta 2004 z naslovom »Nocoj je dr ana liepa noč«, na kateri so zbrane koroške božične pesmi. Ob 50. obletnici delovanja je zbor izdal tretjo zgoščenko z naslovom »J's s'm pa snuoč v wunem kraju biv«, ki ji je dodan tudi zbornik o zgodovini zbora.

Zbor tako nadaljuje tradicijo ohranjanja koroške ljudske pesmi v njeni prvotni obliki, kot del kulturnega in narodnega izročila in s tem pomembno prispeva k ohranjanju žive kulturne dediščine slovenskega naroda.

 

Zborovodja Ferdo Piko je kot dolgoletni član zbora prevzel vodenje Šentanelskih pavrov leta 2012, ko se je takratni zborovodja Mitja Šipek zaradi starosti in bolezni odpovedal vodenju zbora. Poleg vodenja zbora je aktiven tudi na drugih glasbenih področjih, saj je igral in prepeval v več koroških glasbenih skupinah (Etno skupina Rakuni, Vokalna skupina Šentanel,...). V prostem času se kot ljubiteljski kipar ukvarja z izdelavo lesenih skulptur in sodeluje na umetniških kolonijah doma in v širši okolici. Pri vodenju zbora sledi tradiciji petja koroških ljudskih pesmi in  ohranja način petja »na tretko«.

© 2020 dvanajsti zborovski festival ljudske pesmi